
Vennlig hilsen Anne
På fritidsklubben liker N aller best å male. Et bilde som hun har malt og som henger på Lovsangshjemmet viser et bilde av et hjem; et fint hjem med sofa, tv og en god seng å sove i. Det gjenspeiler nok en av hennes drømmer- et godt og fint hjem. Ved å støtte prosjektet ”Barn og utdanning i Thailand” så er dere være med å virkeliggjøre hennes og andre fattige barn i Thailand sine drømmer.
Vennlig hilsen Anne Storstein Haug
Vi har laget en ny film om Immanuelhjemmet. Den er å finne i sidemenyen på bloggen. Dersom dere har problemer med å få opp sidemenyen så kan dere trykke på selve artikkelen eller åpne bloggen i nettleseren firefox.
Hilsen Astrid Veum Mydland
Ønsker dere å støtte fiolinskolen til Solveig så kan dere sette inn penger på Det Norske Misjonsselskap sitt kontonummer 8220 02 85030. Dere øremerker pengene til "barn og unge i Thailand" (hvor fiolinskolen ligger under) ved å merke betalingen med nr. 540324
Hvorfor skal vi bry oss? Er det noe vits? Hva kan jeg gjøre?
Det er lett å tenke sånn. Gjemme fattigdommen vekk og heller fokusere på livet her i Norge. Vi prøver å gjøre alt mulig for å holde bensinprisene nede, for hvis de stiger med to kroner er vi nordmenn dømt til å bli fattige. Det er så mye enklere å engasjere seg i det som er rundt oss. Det som en ser hver dag og som handler om en selv. For tørr vi egentlig å ta en titt utenfor vårt gode land? Tørr vi se hvordan livet til over en milliard mennesker er? Tørr vi se kontrastene?
Akkurat nå lever over 1 milliard mennesker i absolutt fattigdom(dvs. under 1 US dollar om dagen), og 30 000 barn under 5 år dør hver eneste dag av sult og sykdommer nordmenn enkelt kunne leget. Men hva kan jeg gjøre med det? Hvordan kan jeg utrydde fattigdommen? Den er jo så altfor stor. Jeg kan innrømme at før tenkte jeg at det var håpløst. Jeg tenkte at fattigdommen alltid ville være der og at det rett og slett er nyttesløst. Og kanskje er det sant. Kanskje er det umulig å bekjempe fattigdommen totalt? Men det er ikke lenger det jeg fokuserer på. For etter et halvt år i Thailand har jeg begynt å tenke annerledes. For jeg har sett at det nytter. De pengene vi samler inn her i Norge hjelper andre. Det arbeidet misjonærer og andre frivillige gjør betyr en forskjell. Det er mulig å forandre verden. Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen. Og hvis flere begynner å tenke på det, tror jeg verden kan bli en bedre plass å leve i. Du trenger ikke å ha som mål å utrydde fattigdommen, men du kan velge å hjelpe i hvert fall en person å få et bedre liv.
I Matteus 25, 35-40 står det:
"For jeg var sulten, og dere ga meg mat; jeg var tørst, og dere ga meg drikke; jeg var fremmed, og dere tok imot meg; jeg var naken, og dere kledde meg; jeg var syk, og dere så til meg; jeg var i fengsel, og dere besøkte meg". Da skal de rettferdige svare: "Herre, når så vi deg sulten og ga deg mat, eller tørst og ga deg drikke? Når så vi deg fremmed og tok imot deg, eller naken og kledde deg? Når så vi deg syk eller i fengsel og kom til deg?" Og kongen skal svare dem: "Sannelig, jeg sier dere: Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg"
Så hvorfor skal vi bry oss?
Fordi Gud sier vi skal gjøre det, og fordi det nytter å hjelpe sin neste!
For at dere skal bli litt mer kjent med noen av de som får støtte gjennom ”Stipend for fattige barn” så sendte jeg ut ungdomsarbeideren på Lovsangshjemmet for å intervjue en av jentene våre. Hun har fått støtte til skolegang siden hun begynte på ungdomskolen.
N er 18 år og begynte på siste året på vidergående skole nå i mai. Hun går på en stor skole med tilsammen 1500 elever. Det er 28 elever i klassen hennes. Vi spurte hvilke fag hun likte best og det var engelsk, fransk, matte og fysikk. N bor sammen med foreldrene og tre yngre søsken, to søstre på 12 og 9 år og en bror på 5 år, sistnevnte går i Immanuel daghjem
Far til N kommer egentlig fra Nord-Øst Thailand, men har bodd hele sitt voksne liv i Klong Toey slummen. Han jobber selvstendig, han har en vogn som han går rundt med, fra den så selger han fruktdrikker. Han jobber vanligvis fra klokka 9.00 – 19.00 og tjener ca 500 bath dagen (litt under 100 kroner). Moren er også fra landsbyen (Ayuttaya), men har som faren bodd hele sitt voksne liv i slummen. Hun jobber som vakt på det lokale kjøpesenteret, jobber seks dager i uken fra 09.00- 22.00 og har en månedsinntekt på 6500 bath (litt over 1000 kroner).
N bor sammen med familien på to små rom, men hun sier at de har det godt sammen og at de er glad i hverandre. Når N har fri fra skole og ekstrajobb så gjør hun husarbeid og ser på tv.
De har et godt forhold til naboene og de hjelper hverandre når det trengs.
N ønsker å ta seg høyere utdannelse slik at hun kan få seg en god jobb og gjøre en god innsats for samfunnet. Dersom familien får mulighet så ønsker de å flytte ut av slummen.
Hver ettermiddag etter skolen og på lørdager jobber N på en Seveneleven butikk. For den jobben får hun 30 timen (ca 6 kroner). Disse pengene gjør at hun får litt ekstra lommepenger og får mulighet til å kjøpe ting hun ellers bare kunne drømme om. Nå sparer hun til bærbar datamaskin og da vi spurte henne når hun hadde penger nok til å kjøpe den så sa hun om et par måneder (en bærbar datamaskin koster ca 4000 kroner så hun har måttet jobbe ganske så lenge for å få den).
N, søstrene og moren er kristne. Det å bli kristen forandret livet til N. Hun fikk et håp og en ny glede i livet.
Hun avslutter samtalen med å takke alle som støtter prosjektet, som er med å støtte hennes skolegang og som viser henne kjærlighet på den måten.
(N er ikke hennes riktige navn)