onsdag 13. januar 2016

Verdens beste bryllupsreise

Solveig og jeg hadde snakket i et års tid om å gjøre noe helt annet enn jobbene våre i Oslo i hhv konsulentbransjen og innen økonomi og analyse. En veldig lang bryllupsreise ble anledningen, og Bangkok ble destinasjonen. Nå har vi akkurat vært i Bangkok i fire måneder, fra august til desember, og vi har nå akkurat returnert tilbake til Oslo.

Det var litt tøft å være i Bangkok i starten, bl.a. fordi det ikke var så mange Thai-er i vår omgangskrets som snakket engelsk. Kommunikasjon har derfor vært en utfordring og vi angrer på at vi ikke prøvde hardere å lære oss litt Thai i starten av oppholdet, eller før vi dro fra Norge. En annen utfordring var varmen. Vi visste at det er varmt i Thailand, men vi var likevel ikke helt forberedt på hvordan det faktisk oppleves å jobbe i over 30 grader da barnehagene ikke har aircondition.

Etter noe kulturkrasj i starten, innlæring av noen enkle ord på thai og litt akklimatisering, gikk det heldigvis fort mye bedre. Vi ble mer kjent med de andre lærerne, og barna ble mer trygge på oss. Det har vært utrolig hyggelig å komme på jobb og bli møtt av masse glade barn som kommer løpende for å gi oss en klem. Vi har også hatt muligheten til å reise vekk i perioder når barnehagene har vært stengt for å være skikkelige turister.

I disse fire månedene har ukene våre sett ca. slik ut: 
Mandag og tirsdag: være assistenter og ha dataundervisning på Immanuel Daghjem (3 – 6 år).
Onsdag: assistenter i barnehagen i slummen for de minste ungene (0- 2 år). Vi hadde også litt dataundervisning på fritidsklubben på ettermiddagene for litt eldre barn. Etter en stund gikk vi over til å ha sportsaktiviteter på fritidsklubben på onsdager i stedet.
Torsdag - assistenter i barnehagen for de minste. 
Fredag – Fri


Selv om ingen av oss har tidligere erfaring fra å jobbe med barn, var det nettopp dette vi gjorde mesteparten av tiden. Det er stort behov for ekstra hender og generell hjelp siden det er relativt få lærere per barn, og vi opplevde at vi var etterspurt, og at innsatsen vår ble satt pris på. Vi har også involvert oss litt i det administrative arbeidet til de norske misjonærene og hjulpet til med workshop og rapportskriving, slike ting som vi egentlig kan :)

Etter å ha vært her en stund, så har vi fått vite noen av bakgrunnshistoriene til barna vi leker med på dagtid. Det gjør inntrykk å høre hvordan barna har det når de er hjemme, og hvor vanskelige kår foreldre og besteforeldre har det, som passer på barna når vi leverer dem fra oss rundt klokka tre på ettermiddagene. Vi har også fått blitt med på hjemmebesøk til potensielt nye barnehagebarn som bor i slummen. Det er trist å se hvordan mange har det her, men det er samtidig oppløftende å vite at en barnehageplass kan hjelpe foreldrene til å skaffe arbeid på dagtid, og gi barna et trygt sted å være hvor de får rikelig med mat, kjærlighet og lek og moro.

Det føles som det er veldig lenge siden vi dro fra Norge, og vi har trivdes veldig godt i Bangkok. Thaiene er hyggelige, det er masse god mat, mye er veldig billig sammenlignet med norske priser, og de norske misjonærene som jobber der er veldig hyggelige og inkluderende. Å se hvordan folk lever og har det i slummen gjør virkelig inntrykk, og skaper et ønske om å hjelpe.

Vi hadde en veldig hyggelig, og litt trist, avslutning med de andre barnehageansatte i forrige uke, og det var veldig trist å reise fra barna som vi har lært å kjenne og blitt så glade i. (Vi tullet med de andre barnehageansatte hvem av barna vi kunne putte i kofferten og ta med hjem til Norge, men det ble bare noen gode mango i stedet.) 

Det er rart å komme hjem til frost og vinter i Norge, men vi har med oss masse gode minner fra Bangkok. Vi er veldig takknemlige for muligheten vi fikk til å arbeide som volontører i Thailand, og kan varmt anbefale andre å gjøre det samme! 


Hilsen Solveig og Jørund

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar