tirsdag 12. januar 2016

Når trygghet og kjærlighet forandre liv

Kaoot kommer springene og rekker ut armene når jeg kommer tilbake til Lovsangshjemmet etter ferie i Norge. Gatas skrekk har blitt en oppvakt og lærevillig gutt. Da vi var på hjemmebesøk i vår treff vi en barbent gutt på 1.5 år som var villhundenes skrekk. Han holdt dem om snuten og stakk fingrene i øynene deres. Vi var bare så vidt inne i huset til Kaoot, vi satt oss ikke ned for det var ikke noe sted å sette seg. Jeg tok av mine sko som man alltid gjør når man går inn i et hus her i Thailand, men jeg hadde problemer med å se i mørket og å fote meg over alt søppelet. Nå etter noen måneder i barnehage er han ikke lenger en bølle. Han har lært at det er andre måter å få oppmerksomhet på. 


Skole og barnehageåret her i Thailand starter i midten av mai. Før dette har vi vært på hjemmebesøk til alle våre søkere for å se hvem som trenger det mest. I år måtte vi gjøre om på listene våre stadig vekk for å finne plass til de fattigste familiene og de med mest sosiale problemer. Dette fører til at barna som får plass på Lovsangshjemmet kommer fra hjem med store problemer med foreksempel alkohol, narkotika, mange av barn har mor eller far i fengsel. Noen er selv født i fengsel.
De første ukene etter oppstart er krevende med mye skriking og utagering. Når det første virvaret har lagt seg får man tid til å se de barna som prøver å være usynlige. Vi har flere bare som ikke har mimikk som ikke vet hva det vil si å smile. De hverken skriker eller ler og gjemmer seg for ikke å bli sett og er redde for konsekvensene av å bli «oppdaget». Hva har et 1-2 år gammelt barn opplevd for å velge denne overlevelses strategien?

Da er det fantastisk å komme tilbake og oppleve at lille Semb, som selv er født i fengsel, har forvandlet seg fra å være en redd og usynlig gutt til å bli trygg og glad. Forandringen har skjedd gjennom kjærlighet og trygghet han opplever i timene han får tilbringe i barnehagen. Semb kommer ofte i barnehagen uten å ha spist. Han er trøtt etter dårlig og for lite søvn. Det er ikke lett å sove når alle bor på ett rom og toget dundrer forbi tett inntil huset. Når Semb nå får dekket sin basisbehov i trygge omgivelser,  er han klar for å lære og utvikle seg. 

 
Dere er med på å gi barn som Semb og Kaoot muligheter til å drømme om en fremtid selv om starten på livet har vært svært tøff.
Vi vil takke for et fantastisk engasjement fra Norge for at dere hjelper “en av mine minste”.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar